Koronaepidemia on vaikeuttanut kotihoidon saatavuutta, mutta kotihoidon palveluita on edelleen saatavilla. Lue vinkit, miten kotihoito tehdään koronaturvallisesti.

Koronaturvallisen kotihoidon toteutus

Erityisesti riskiryhmien on syytä pitää sosiaaliset kontaktit aivan minimissä, jolloin altistumisvaara on pienempi. Kotihoidon palvelut auttavat tämän tavoitteen saavuttamisessa esim. vähentämällä arkista kaupassa tai apteekissa käynnin tarvetta. Kun kanssasi tekemisissä on vain yksi, hyvin koulutettu ja huolellisesti koronahygieniasta huolehtiva ammattilainen, altistumisvaara pienenee huomattavasti. Katso esimerkki koronaturvallisen kotihoidon ohjeistuksesta.

Ammattimainen kotona käynti

Kotihoidon koronaturvallisuus pyritään varmistamaan erityisesti hyvällä hygienialla. Kotihoitaja pesee kädet huolellisesti kyynärpäihin asti, desinfioi ne käsihuuhteella ja välttää lähikontaktia. Kaikessa lähikontaktoinnissa käytetään kertakäyttöisiä hansikkaita, jotka hävitetään asianmukaisesti nurin käännettynä. Kaikki roskat, paperiset käsipyyhkeet ja kertakäyttötarvikkeet viedään pois asunnosta suljetussa roskapussissa, jotta altistumisen mahdollisuus pidettäisiin minimissä.

Hyvin toteutetussa kotihoidossa työntekijät tarkkailevat erityisen tarkkaan omaa vointiaan, ja kynnys jäädä sairaslomalle pidetään erityisen pienenä. Kotihoidon työntekijät pitävät mahdollisuuksien mukaan myös oman sosiaalisen kanssakäymisen mahdollisimman pienenä, jotta altistumisvaara olisi vähäisempi.  

Kotihoito – Helsinki, Vantaa ja Espoo

Pääkaupunkiseudun kotihoito on erittäin suosittua väestön ikääntyessä, silloin kun asukas pystyy asumaan ja toimimaan vielä omassa kodissaan. Hyvin toteutettu kotihoito auttaa kaikissa kodin askareissa – pukeutumisesta ja liikkumisesta kuntoutussuunitelman seurantaan ja toteutukseen saakka. Kotihoitaja huolehtii tarvittaessa myös lääkityksestä kokonaisvaltaisesti – esimerkiksi verenpaineen mittaus ja seuranta, lääkkeiden jakaminen ja dosetointi sekä erilaisten pistosten antaminen on ammattimaiselle kotihoidolle arkipäivää.

Palveluseteli

Helsingissä, Vantaalla ja Espoolla on käytössä kotihoidon palveluseteli, jonka avulla kotihoidon hankkiminen yksityiseltä toimijalta tai yritykseltä on edullisempaa. Kaupunki tekee arvioinnin kotihoidon tarpeestasi, jonka jälkeen voit valita, hankitko kotihoidon palvelut yksityiseltä palvelusetelin avulla, vai käytätkö kaupungin kotihoitopalvelua.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *